CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, July 29, 2009

video
next song.....u know,bosan btl la...knp la daddy x pham2 yg anak dia ni xnk jd lecturer...doshite nk kene g UPM..igtkn issue ni dah abis dah,kenapa la UiTm ni cuti....wat serabut kepala btl la...layan la lagu ni best gak.

Saranghae!!!!


Hr ni.....byk download lagu,ni the best song utk hr ni...title I LOVE U, really2 romantik....teringin nk bg lagu tuk seseorg tp malang nyer calon nyer xde lagi. video

Sunday, July 26, 2009

hApPy ShOpPinG...


Konnichiwa....lama x guna,hehe....today, my family n I g shopping kat jusco S'bn 2...dapat beli bantal 1 sbb lately sakit tengkuk je bila bgn tido...
Pas2 g mkn besar...tp sushi makanan favourite I xde huhu..bTw ok je la...LAYAN!!!!

Saturday, July 25, 2009

My Saturday


Salam....huhu dah lama dah tak update blog ni. hr ni my konon2 pny best buddy kahwin tapi yg CEDIH nyer,dia tak jemput malah lebih teruk lagi tak gitau pun kt I ni...This evening lak my classmate merangkap mmber study since first sem time degree call terkejut bila gi jmptan kahwin anak kawan bapak dia yang rupa-rupanye pengantin lelakinyer ialah si usop sontorian tu...nak wat cmne org tak jemput...best buddy cit taik kucing!!!

By the way sebenarnye nak memperkenalkan anak buah pengarang jantung sy ni.....comel x Muhammad Irfan Ruzain bin Mohd Shahidan bin Mokhtar???
Br je jumpa irfan...huhu terubat rindu tapi dah botak skit cukur bantal org kata...ntah LAYAN!!

Saturday, March 7, 2009

wah....terharu!!!


semalam first time kot....rasa sgt terharu tgk cite melayu
wah, baik giler watak lelaki dl cite tu...

betul ke ada org cm 2?
kalu ada, best nye kalu dia yg ditentukan untk sy...

jUnSu Upa Sarang ngheyo!!

Kimi no inai sekai wa yami ni furuete
Nee~ subete yume nara ii no ni
Aitakute ohh MY GIRL
Aenai wake wa kimi no sayonara wo
Kikitakunakatta kara
BABY I STILL LOVE YOU


translation!!

This world without you trembles in the dark
It'd be nice if this was all just a dream
Though I want to see you, oh my girl
The reason I can't meet you
Is because I don't want to hear your goodbye


FYP!!!!


Everytime, everyday everybody now is a survivor Looking for everywhere In this case, don't give up Standing up from here searching for the light Together we have a chance to change, so let's try oh baby let's try With One Smile you find a heart Shine on me Two Smiles that we can join, Shine on me Shine like the world does Smile, Smile Survive, Survivor! Even if you're going on a u-turn, it's not so bad remember something important Being alone is too hard We can unite our feelings / thoughts to begin Oh baby we can Somewhere there's One Dream With the main aim to Still (going) on Two Dreams for a Brand new world and someone to love Dream Dream Let's hug With One Love Tomorrow can be So easy Two Love(s) that we can join to Be happy believe in yourself Love Love Survive, Survivor Everyone is a Survivor Together we are Survivors Smile and dream now Everybody Everybody night With One Smile you find a heart Shine on me Two Smiles that we can join, Shine like the world does Smile, Smile Let’s hug With One Love Tomorrow can be So easy Two Love(s) that we can join to Be happy believe in yourself Love Love Survive, Survivor

Tuesday, February 10, 2009


ni die gaya australian.....
nervous giler smp jln pun kekang
nasib ada sempai tlg guide kalu x....
dh nangis dh tgh2 tu


Tgh tggu turn nk wat A&D.....pose2..
time ni tgh malas giler nk wat....tp ke pakse gak ngan Tuan Ipin
TAKUT WO!!!


aah!!!!......best nyeer pg di pantai pangkor..
senaman pg yg ceria, lain dr yg lain....ada aksi2 yg luar biasa..

Saturday, January 31, 2009

LoNely HeArT


Daremo ga motteru kanashimi ya kodoku Iyashite moraeru basho sagashiteiru Sou kimi ni wa sono basho ga koko ni arusa Osorenaide mou mayowanaide Boku ga mamoru

who will ever say to me those word!!!!

PuLanG Dr PangKor

huhu..............cedih!!

last day kat pangkor tetiba jatuh sakit lak..
terpaksa la blk rumah n x study pape pn
takut r pulak...

tp kenangan d pangkor mmg x leh dilupe kn ...
cm g b'cuti ngn family je rasanye,,,
best vacation with JPA ever..

Friday, January 23, 2009

Keturunan Yakjuj, Makjuj Oleh Idris Musa

KISAH mengenai Bani Israel jelas dinyatakan di dalam al-Quran melalui pelbagai ayat dan surah. Banyak teks yang menerangkan perihal mereka, terutama membabitkan ajaran diperjuangkan nabi dan rasul di kalangan mereka.

"Wahai Bani Israel! Kenangkanlah nikmat-nikmat-Ku yang Aku telah kurniakan kepada kamu, dan (ingatlah) bahawasanya Aku telah melebihkan (nenek moyang) kamu (yang taat dahulu) atas orang (yang ada pada zamannya). (al-Baqarah:47)


Dalam kamus Inggeris orang Yahudi atau Israel dikenali sebagai Jew, dari istilah Perancis giu. Jew asalnya istilah Hebrew, merujuk kepada orang Yahudi, etnik dari Israel atau Hebrew (ahli kaum Semit Arab dan Yahudi).

Bahasa Latin ringkasya bermaksud Judaean, dari perkataan Judah, iaitu nama kerajaan Judah dan satu suku kaum Israel.

Jerman memanggilnya Jude, Juif (Perancis), Jode (Denmark) dan Judio (Sepanyol).

Mengikut sejarah, Yahudi yang difahami merujuk dari zaman dahulu kala, malah mengikut adat mengembalikan kepada zaman millennium kedua Sebelum Masihi, dari Nabi Ibrahim, Nabi Ishak dan Yaakub a.s.

Nabi Yaakub, putera kepada Nabi Ishak, yang dilahirkan di Kan'an (bahasa Hebrew, nama lama bagi Palestin), dinasabkan dengan keturunan Bani Israel dan baginda dinamakan juga Israel.

Isra' membawa erti hamba, kesucian, manusia, manakala 'el' bererti Allah. Perkataan Israel merujuk kepada hamba kesucian Allah.

"Segala jenis makanan dulu halal bagi Bani Israel, kecuali makanan yang diharamkan oleh Israel (Nabi Yaakub) kepada dirinya sendiri sebelum diturunkan Kitab Taurat..." (Ali Imran: 93)

Begitupun, dalam pemahaman moden, Yahudi merujuk kepada tiga kumpulan; orang yang dilahirkan dalam keluarga Yahudi sama ada mengikuti atau tidak agama itu; mereka yang mempunyai keturunan; dan tiada keturunan Yahudi tetapi memeluk agama itu.

Fakta penyelidikan seorang sarjana Yahudi, Arthur Koestler, menunjukkan lebih daripada 80 peratus Yahudi hari ini langsung tidak mempunyai kaitan sejarah dengan bumi Palestin.

Majoriti Yahudi sekarang berketurunan Yahudi Khazar iaitu puak Tartar-Turki kuno, di utara Kaukaz (kawasan bekas Soviet) yang asalnya mengamalkan kepercayaan Shamanisme. Cuma sekitar abad kesembilan menjadikan Judai (Yahudi) sebagai agama.

Kemudian Khazar dianggap sebagai satu daripada empayar kegemilangan Yahudi manakala penduduk Khazar dipercayai menjadi antara moyang bangsa Yahudi moden ketika ini.

Pendeta Benedictine, Christian dari Stavelot dalam bukunya yang ditulis pada abad kesembilan, "Expositio in Matthaeum Evangelistam' merujuk Khazar sebagai bangsa nomad yang berasal daripada keturunan Yakjuj dan Makjuj.

Seorang pengembara Arab, Ibnu Fadlan dalam catatan perjalanannya ketika mengadakan misi diplomatik untuk menghadap orang suruhan Raja Khazar menyatakan beliau percaya Yakjuj dan Makjuj adalah moyang kepada Khazar.

Berbanding bangsa Palestin, dikenali juga sebagai bangsa Kan'an yang diperakui mendiami tanah itu dari awal sejak sekian lama sebelum orang Israel mendatangi lokasi terbabit.

Orang Yahudi moden berusaha menubuhkan Tanah Israel (Land of Israel), khususnya mereka berhaluan utama untuk dikongsi semua golongan terbabit.

Istilah Tanah Israel bukannya negara Israel, iaitu sebuah negara geopolitik moden yang lebih kecil, tetapi ia dikatakan wilayah menurut Injil Hebrew dijanjikan Tuhan kepada pengikut Ibrahim melalui puteranya Isa dan orang Israel, pengikut Yaakub.

Negara moden Israel hari ini terbentuk pada 14 Mei 1948. Peringkat awal pembentukannya menyaksikan perpindahan besar-besaran, termasuk saki baki Holocaust (pemusnahan oleh Nazi Jerman, 1941-1945 membabitkan korban enam juta Yahudi).

Kerajaan Israel dikenali juga sebagai rejim Zionis, iaitu pergerakan politik antarabangsa yang menyokong tanah air orang Yahudi di Land of Israel. Pergerakan rasminya diasaskan seorang wartawan Austria, Theodor Herzl pada akhir kurun ke-19.

Menurut Agensi Yahudi, pada 2007 ada 13.2 juta Yahudi seluruh dunia, dengan 5.3 juta tinggal di Israel, 5.3 juta di Amerika Syarikat dan bakinya bertaburan di pelbagai negara, mewakili 0.2 peratus populasi semasa dunia.

Yahudi terkenal sebagai suatu bangsa yang mengingkari perintah Tuhan, golongan yang melampau dalam banyak aspek, keras kepala dan taksub. Teks al-Quran dan lipatan sejarah membuktikan kenyataan itu.

Sebagai contoh, ketika pemergian Nabi Musa a.s selama 40 hari ke Thur Sina, sesetengah mereka menyembah patung anak lembu. Walaupun dinasihati, mereka tidak mempedulikannya.

Kehidupan orang Yahudi terbahagi kepada beberapa zaman, dengan yang pertama berakhir apabila rumah ibadat pertama dimusnahkan orang Babylon. Rumah ibadat itu dibangunkan Nabi Sulaiman.

Mereka ditakluki pelbagai kuasa besar, seperti orang Assyrians (dari bahagian atas Sungai Tigris di Iraq), Babylon, Parsi, Empayar Roman dan Islam. Cuma di bawah kekuasaan Islam mereka dilayan dengan adil.

Di wilayah Iberia misalnya, pemerintahan Muslim memberi kebebasan kepada Yahudi memajukan diri dalam matematik, astronomi, falsafah, kimia dan filologi, sehingga zaman itu sering dirujuk sebagai zaman emas Yahudi.

Pada masa awal Islam, Leon Poliakov menulis, orang Yahudi mendapat banyak keistimewaan dan masyarakat mereka bertambah maju.

Dalam tempoh penaklukan pelbagai kuasa besar, mereka acap kali diusir, malah dijual dalam pengabdian pada masa Empayar Roman.

Pada kurun kedua Maharaja Roman Hadrian membina semula Jerusalem yang hancur sebagai kota orang jahiliah dan dijadikan tempat upacara agama orang Yahudi. Marah dengan penghinaan itu, mereka memberontak.

Hadrian bertindak balas, memadamkan pemberontakan dengan membunuh lebih setengah juta Yahudi.

Kemudian pada zaman Roman Legions, orang Yahudi tidak dibenarkan memasuki kota Jerusalem (dikenali Muslim sebagai al-Quds atau Baitulmaqdis) dan kebanyakan ibadat mereka dilarang. Pada tahun 212, semua orang Yahudi dijadikan rakyat Roman.

Pada akhir kurun empayar Rom, orang Yahudi dan Kristian mengamalkan tolak ansur, tetapi arah tuju yang bertentangan.

Orang Yahudi pernah bersekutu dengan orang Parsi yang menceroboh Palestin pada 614, tetapi apabila perintah Kristian diasaskan semula akhirnya mereka disembelih dan dilupuskan dari Jerusalem.

Ternyata mereka tidak pernah belajar daripada penaklukan, penghinaan dan pemusnahan dialami sepanjang sejarah, akibat suka membuat onar dan bersengketa.

Hari ini mereka bersengketa pula dengan orang Islam, terutama rakyat Palestin.

Thursday, January 22, 2009

LoVe In tHe IcE......[it's describe me well...]

Tsumetai sono te kimi no seijanai

Osanaki hibi hotta kizukakae

Dareka wo aisuru koto osoreteru no

Kotoba no uragawa se wo mukete

Dakishimeta kokoro ga koori no you ni

Sotto tokedasu



Daremo ga dare ka ni aisareru tameni

Kono you ni inochi wo kiramekaseru no sa

Sore ga moshimo boku nara

Mou ichido kimi no kokoro wo

Towa no yasashisa de atatameruyo



Unmei no itazura

Kokoro wo itametemo

Sono namida no saki ni wa



Hitosuji no hikari ga

Yami no naka maiorite

Bokura wa kizukusa


Kurushii hodo ni tsuyoku kanji ya eru

Hito no nukumori


Daremo ga motteru kanashimi ya kodoku

Iyashite moraeru basho sagashiteiru

Sou kimi ni wa sono basho ga koko ni arusa

Osorenaide mou mayowanaide

Boku ga mamoru


Setsunai hodo (My heart)

Utsukushii ai dakara (Don't be afraid)

Hakanai hodo ( Let you know my mind)

Uruwa shii ( You know)

Kono toki wo (Let you Know my love too)


Daremo ga dare ka ni aisareru tameni

Kono you ni inochi wo kiramekaseru no sa

Sore ga moshimo boku nara

Mou ichido kimi no kokoro wo

Towa no yasashisa de atatameruyo

Tuesday, January 20, 2009

haloooo......

missing somebody...........

hope i can see ........ soon